Защо домашният любимец е полезен за здравето?

 

Известно е, че италианците са хора, обичащи животните. Но знаете ли, че всеки втори италианец притежава домашен любимец и броят на гърлата в домовете им се увеличава година след година? Замисляли ли сте се защо се проявява това явление?

Има такива, които вземат кученце за отглеждане, за да компенсират липсата на дете, такива, които го правят, за да не се чувстват сами вкъщи, като възрастните, някои за страст и, отново, някои за подчертана чувствителност към животинския свят.

Конрад Лоренц , основателят на етологията, науката, която изучава поведението на животните в естествената му среда, заяви, че „ Любовта ни към животните се демонстрира от жертвите, които сме готови да направим за тях “.
Ласки, гушкания и рутинна разходка не са достатъчни. Нашите домашни любимци се нуждаят от внимание на 360 градуса и неизбежно ангажират ежедневието ни, но знаят как да ни дадат много в замяна на всичко това.

Има много ползи от притежаването на домашен любимец , особено от психологическа гледна точка. По-специално кучетата и котките ни помагат да бъдем по-щастливи и магически да направим усещането за самота да изчезне, като интензивно заемаме дните си. Чувстваме се по-оценявани за обичта, която получаваме, когато се приберем вкъщи и това стимулира различни положителни емоции, включително безопасност и жизнерадост, но и много ирония.

Но има още. Притежаването на животно у дома е полезно за здравето и гарантира по-голямо домашно здраве благодарение на някои терапевтични качества, подчертани от многобройни международни изследвания и научни изследвания.

Кои са основните причини домашните любимци да са полезни за здравето? Това са четири от тях!

1.     Нарушения на настроението. За страдащите от този тип проблеми най-доброто решение е да имат куче: благодарение на своята спонтанност и обич всъщност стимулира доброто настроение.

2.     Животът с кучета и котки намалява наполовина риска от огнища на алергия . Заслугата ще бъде в контакт с някои вещества, които се намират в устата на четирикраки приятели и които биха имали защитен ефект. Проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско показа, че присъствието на кучета в дома би генерирало прах, който предпазва децата от респираторни вируси, които причиняват детска астма, кашлица и алергичен ринит.

3.     По-здраво сърце. Според някои данни, публикувани от Американската сърдечна асоциация, всеки, който притежава куче или котка, намалява риска от сърдечен удар, благодарение на физическата активност, която ни принуждават животните. По-специално собствениците на кучета изпитват спад на кръвното налягане и е по-вероятно да поддържат добра физическа форма.

4.     По-дълъг и здравословен живот . Възрастните хора, които притежават куче или котка, са по-малко депресирани и страдат по-малко от самотата. Приятелите с 4 крака могат да им помогнат значително да подобрят настроението и психофизическите си условия.

Никога не забравяме, че едно животно е приятел, верен спътник и най-вече променя живота ни към по-добро.

Ако имате приятел с 4 крака, кажете ни за любовта си към животните, като ни изпратите селфи с вас и вашия пухкав приятел, без което наистина не можете да се справите!