Анджелина Джоли е родена като актриса от актьорите Джон Войт и Маршелин Бертран в Лос Анджелис, Калифрония. Посещава гимназия в Бевърли Хилс и живее от скромните доходи на майка си, тъй като отношенията й с баща й са били изключително затруднени.
Записва се в театралния институт на Лий Страсберг за курсове по актьорско майсторство. След като там тренира две години, тя започва да се изявява в няколко сценични продукции.

Кариера

Анджелина Джоли за пръв път се появи във филма от 1982 г. Lookin’ to Get Out.  По време на излизането на филма тя е била само на седем години.
През 1993 г. тя участва във филма „Киборг 2“ в ролята на Касела „Кеш“ Рийз и играе ролята на почти човек-робот. Филмът не се справи добре и това я демотивира до голяма степен.
През 1995 г. тя се появи във филма „Хакери“, който й спечели много признателност, особено от The New York Times. В следващите две години тя играе ролята на стриптийзьор в „Anybody Seen My Baby“, музикален клип на „Ролинг Стоунс“.
През 1998 г. тя участва в биографичната поредица на HBO блокбастър „Gia“, която се основава на живота на супермодела Джиа Каранги. Следват редица успехи и тя спечели международно признание с филма от 2001 г. „Лара Крофт: Tomb Raider“, който я утвърди в Холивуд.
Тя е играла профилист на ФБР във филма от 2004 г. „Вземане на живо“, убиец в „Мистър и госпожа Смит“ и смутена съпруга в „Добрият пастир“. Джоли направи своя режисьорски дебют през 2007 г. с документалния филм „Място във времето“.
Освен това тя изигра ролята на Мариан Пърл в „Добра драма”, документална драма, базирана на истинската история за убийството на Даниел Пърл.
През 2008 г. тя участва в екшън филма „Wanted“, който й спечели голяма критическа оценка. На следващата година тя играе главната роля във филма „Сол“, който излиза през 2010 г. Тя също участва в „Туристът“ с Джони Деп през 2011 г.
Тя пише и режисира филма от 2011 г. „В земята на кръвта и меда“, любовна история, създадена по време на войната в Босна.

Основни творби

Тя изигра ролята на моделката Джиа Каранги в биографичния филм на HBO от 1998 г. „Джия“. Този биографичен филм на HBO разказва истинската житейска история на американския модел Джиа Каранги, борбата й със злоупотребата с наркотици и евентуалната й смърт от СПИН на 26-годишна възраст. Филмът спечели широко внимание и си спечели редица престижни награди на „Златен глобус“ и наградите на гилдията на екранните актьори.
Филмът й от 2001 г., „Лара Крофт: Tomb Raider“, се превърна в огромен търговски успех. Филмът също така се превръща в вдъхновение за популярната видео игра „Tomb Raider“ и също е направен в продължение, „Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life“.

Награди и постижения

През 1998 г. тя печели първата си награда „Златен глобус“ за телевизионния филм „Джордж Уолъс“. Освен това тя печели наградата “Златен глобус” и наградата на Гилдията за екранни актьори за “Джия”.
През 2000 г. тя печели наградата на Гилдията за екранни актьори, награда „Златен глобус“ и награда „Оскар“ в категорията „Най-добра поддържаща актриса“ за филма „Момиче, прекъснато“. Награждавана е за глобални хуманитарни действия от Асоциацията на ООН на Съединените американски щати през 2005 г.

През 1995 г. тя се омъжва за актьора Джони Лий Милър, но бракът не трае дълго и двамата се развеждат през 1999 година.
Тя се омъжи за Били Боб Торнтън през 2000 г. Този брак също не се оказа успешен и двамата се разделиха през 2003 година.
Омъжи се за актьора Брад Пит през 2014 г. Тя има три биологични деца – Шило, Нокс Леон и Вивиен Маршелин с Брад Пит. Осиновила е и 3 деца – Мадокс, Захара и Пакс.