Вече съществуват повече инструменти за борба с рака на една ръка разстояние, отколкото осъзнавате. И всички те са намерени точно във вашия шкаф за подправки. Определени са близо 200 съединения, получени от подправки, за техните ползи за здравето.

Много от здравословните качества, свързани с подправките, идват от техните мощни антиоксидантни свойства. Техните биологични ползи за здравето произтичат от способността им да предизвикват промяна в определени клетъчни процеси, особено тези, които участват в метаболизма на лекарствата, клетъчното делене, апоптозата, клетъчната диференциация и имунокомпетентността – способността на тялото да има нормален имунен отговор след излагане на антиген.

Добавете тези ароматни билки и подправки към ежедневните си хранения, за да засилите имунната си функция и да предпазите от болести.

Розмарин

Две съставки, намиращи се в розмарина, са кафеената киселина и розмариновата киселина. Те са богати на антиоксиданти и действат като противовъзпалителни средства. Розмаринът също е богат на карнозол, което прави тази билка антитуморигенна (помага да се забрани образуването на тумори). Установено е също, че розмаринът детоксикира вещества, които могат да инициират рак на гърдата.

Установено е, че терпените, последната мощна съставка, намираща се в розмарина, намаляват оксидативния стрес и са химиопротективни (помага за защита на здравата тъкан от ефектите на химиотерапията).

Магданоз

Летливото масло на магданоз, миристицин, е показано в проучвания върху животни, за да инхибира образуването на тумор в белите дробове. Активността на това масло го определя като химиопротективна храна. Тази билка, бореща се с рак, също може да помогне за неутрализиране на определени канцерогени, като дим втора ръка. Магданозът съдържа също апигенин, естествено масло, което е свързано с анти-ангиогенеза, което е намаляване на растежа на кръвоносните съдове, който снабдява раковите тумори с хранителни вещества.

Куркума

Този цветен прах е известен като краля на антираковите подправки. Куркумата съдържа съставката куркумин. Доказано е, че куркуминът инхибира растежа на различни ракови клетки, включително, кост, гърда, мозъчни тумори, дебело черво, черен дроб, панкреас, стомах, пикочен мехур, бъбреци, простата, левкемия, рак на яйчниците и меланом. Куркумата е известна по целия свят като антисептично и антибактериално средство за лечение на инфекции, възпаления, подпомагане на зарастването на рани и подобряване на храносмилането.

Едно от неговите мощни антиракови предимства е в способността му да предизвиква апоптоза-клетъчна смърт на ракови клетки, без да докосва или наранява други здрави клетки.