Важно е да се каже, че при преработка сухото мляко запазва голям проценто от полезните си свойства.

Официално се разрешава използването на мляко на прах при производството на кисело мляко. Според изискванията на закона киселото мляко трябва да има повишено съдържание на сухи обезмаслени млечни вещества. Следователно всяко кисело мляко, произведено в съответствие с изискванията на техническите разпоредби, трябва да се произвежда с неговата употреба. В противен случай производителят никога няма да достигне необходимата норма, която е определена за чисти натурални продукти – 9,5% от масовата част на SOMO (остатъци от сухо обезмаслено мляко). И така прави целия свят.

Освен това има млечни продукти, които се произвеждат в съответствие с националните стандарти. Те включват: кисело мляко, кефир, ферментирало печено мляко и други продукти. По принцип за тяхното приготвяне няма пряка нужда от добавяне на мляко на прах. Освен това, ако например направите кефир в сухо мляко, няма да получите точния продукт, наречен кефир. Ще бъде по-малко вкусно, тънко и по-кисело.

Но кефирният продукт може да се произвежда от мляко на прах и 100% от млякото на прах, тъй като при производството на кефирния продукт се използва друга ферментация (например директна ферментирана суха ферментация, а не живи кефирни гъби). По правило такъв кефирен продукт се произвежда в северните райони на страната, където няма „живо“ сурово мляко, и са нужни висококачествени кисело-млечни продукти.

Сухото мляко нормализира протеинът в зависимост от сезона

Според изискванията на закона е разрешено добавянето на мляко на прах към продукта, за да се нормализира протеинът във връзка със сезонността. В Русия се знае, че зимата е дълга и през този период обемът на производството на сурово мляко намалява. За да не намалят обема на продукцията, производителите използват мляко на прах. Това е често срещана практика, разработена още от времето на Съветския съюз. Основното е, че производителят посочва на опаковката наличието на мляко на прах в продукта.

Друг млечен продукт, който се прави с помощта на сушено мляко, е сладоледът. В средата на 70-те години фабриките за сладолед започват да се появяват независимо от млекопреработвателното предприятие, а сега е често срещана практика, когато сладоледът се прави чрез сухо смесване от сушено пълномаслено мляко и необходимите съставки. Важно е съставът на продукта да е посочен на етикета.

Има предприятия, които преработват мляко и произвеждат сладолед. Например такова предприятие има във Вологда. Хипотетично те могат да произвеждат сладолед както от сушено, така и от сурово мляко. Но в случая това обикновено е изключение, тъй като е трудно да се отделят потоците и да се произвеждат големи обеми сладолед.

Ако говорим за международната практика, в частност за Европа, тогава има доста строги ограничения за използването на мляко на прах при производството на храни.

Така че млякото на прах може да се използва при преработка на храни само ако има определени характеристики според класа на термична обработка, така наречения термичен клас. Според този параметър цялото мляко на прах е разделено на термичен номер и термичен клас, и ако млякото е определено за мляко от високотемпературен клас на обработка, тогава е разрешено да се използва само за храна за животни или за промишлена преработка.

Много предприятия, които използват мляко на прах в производството си, за да произвеждат продукти със специално предназначение или функционални продукти, например бебешки храни, вземат предвид такива показатели като степента на термична обработка и така наречения клас мляко. Те оценяват качеството на млякото на прах и това е важно, тъй като гарантира производството на безопасни и висококачествени продукти.

Какъв процент продукти се произвеждат с мляко на прах?

Доскоро се смяташе, че около 30% от пълномаслените млечни продукти се произвеждат от мляко на прах или с добавянето му. През лятно-есенния период тази цифра намаля до 20%. Сега ситуацията малко се промени, тъй като преработвателите намаляват употребата на мляко на прах в производството, но количеството мляко на прах в суровото мляко се е увеличило няколко пъти. Това по-рано беше нерентабилно, но намалението на цената на млякото на прах доведе до увеличаване на добавянето му към сурово мляко и това е реален проблем за преработвателните предприятия.

Трудно е да се достави прясно мляко до такива северни райони като Магадан, Норилск, Якутия. И ако през летния период те (с изключение на Норилск) намаляват процента на млякото на прах в млечните продукти, то през зимата тези региони преминават към производството на млечни продукти, използващи мляко на прах.