Пристъпите на кашлица са проява, на която трябва незабавно да реагирате, в противен случай съществува риск от започване на опасни процеси в дихателните пътища. Много пациенти веднага отиват в аптеката, купуват хапчета и сиропи, без да подозират, че неправилното лечение е не по-малко опасно от самата болест.

Няма нужда да търпите кашлицата или да губите пари за скъпи лекарства – използването на обикновена питейна сода може да се справи с дори и най-продължителния бронхит! Основното е стриктно да се придържате към рецептата и да не правите опасни експерименти.

Въздействието на содата при кашлица и бронхит

Кашлицата е основният признак на нежелани прояви в дихателните пътища, най-често в тях се натрупва гъста слуз, която провокира отхрачване.

Ако не се отървете веднага от дразнителя, съществува риск от провокиране на възпалителни процеси, което от своя страна ще доведе до по-сериозни усложнения.

Първият етап на лечение на кашлица или продължителен бронхит, придружен от пристъпи на кашлица, е намаляване на вискозитета на храчките. Течната слуз изчиства гърлото си по-активно, бавно изчиства бронхите.

Използването на содата за хляб Ви позволява бързо да се отървете от нежеланите прояви. Натриевият бикарбонат има следните качества:

 • намалява вискозитета на слузта, насърчава отхрачването;
 • спира разпространението на възпалителни процеси;
 • унищожава патогенната микрофлора в дихателните пътища, която е причинител на настинки или вирусни заболявания;
 • облекчава дразненето върху лигавиците, намалявайки интензивността на пристъпите на кашлица.

За разлика от фармацевтичните препарати, натриевият бикарбонат не провокира развитието на странични ефекти, които усложняват проблема. Използването на домашни средства е разрешено дори за деца, но при условие, че те са били прегледани от лекар, диагностицирана е болестта и са разрешени содови разтвори.

Основните предимства на содовите разтвори при лечението на пристъпи на кашлица

Употребата на сода за хляб при настинка, придружена от изтощаваща суха кашлица, има значителен брой предимства пред други домашни средства или фармацевтични препарати. Между тях:

 • Наличие. Във всеки кухненски шкаф има сода за хляб.
 • Евтина. Цената на натриевия бикарбонат се сравнява благоприятно дори с най-евтините аптечни лекарства.
 • Лекота на лечение. Не се изисква приготвяне на многокомпонентни разтвори, приготвяне на отвари, продължителна инфузия.
 • Безопасност. 
 • Ефективност. Резултатите са забележими още след първите процедури с домашни състави.

Друго предимство на содевите състави е малкият списък от забрани и ограничения. Натриевият бикарбонат рядко причинява дразнене и нежелани реакции, дори при хора със свръхчувствителност към аптечните лекарства, лечението протича без нежелани прояви.

Основни правила за използването на сода против кашлица

Има няколко изисквания за употребата на натриев бикарбонат, които се препоръчва стриктно да се спазват. Резултатите от лечението зависят само от правилния прием на домашни лекарства.

 • стриктно спазвайте дозите, посочени в рецептата, не надвишавайте количеството на продукта, изоставете опасните експерименти;
 • използвайте разтвори веднага след приготвянето, дори кратко съхранение е достатъчно, за да намалите ефективността, повечето от активните елементи са напълно изпарени;
 • не приемайте на празен стомах – лесно е да провокирате дискомфорт в храносмилателните органи;
 • ако течността на натриевия бикарбонат се използва за орално приложение, препоръчително е последната порция да се пие непосредствено преди лягане;
 • позволено е да се допълва лечението с други домашни лекарства, основното е да не ги приемате едновременно;
 • контролирайте количеството сода – при повишена температура излишъкът от активния компонент може да провокира дехидратация на организма;
 • ако имате влошаване на общото състояние и благосъстояние след използване на средствата, незабавно прекратете лечението и се консултирайте с лекар.

Друго правило, което трябва да имате предвид, е, че содата често се използва като слабително домашно лекарство. Хората, страдащи от лошо храносмилане, се съветват да намалят количеството на активната съставка в рецептите. Дори ако такава предпазна мярка не помогне и честите посещения в тоалетната не биха могли да бъдат избегнати, употребата на лекарства против диария е забранена. В комбинация със содови разтвори, такива експерименти могат да доведат до нежелани прояви.

Рецепти

Мляко и сода  – най-простата рецепта за кашлица

Има много рецепти за употреба на натриев бикарбонат, най-популярната е комбинацията от сода за пиене и мляко.

Често решението се дава на деца – за разлика от таблетките или горчивите лекарства, бебетата с удоволствие използват собствено приготвеното лекарство.

Млякото, подобно на сода за хляб, има много полезни качества – омекотява лигавиците на гърлото, активно въздейства на вискозната гъста храчка и насърчава кашлицата.

Основното правило е да се използва само домашен продукт, съставът на магазинното мляко обикновено няма толкова много полезни елементи. 

Готвене:

Кипнете млякото (180-200 мл).

Охладете, използвайте само топла течност за приготвяне на продукта.

Добавете натриев бикарбонат (5-8 гр.).

Разбъркайте, изчакайте напълно да се разтворят содовите зърна.

Препоръчва се да се пие наведнъж. Съставът не подлежи на съхранение. До три дози на ден.

Препоръчително е да използвате рецептата след хранене.

Комбинация от сода за пиене, мляко, масло, мед

Друга рецепта за използването на натриев бикарбонат е комбинация от няколко компонента. Медът и маслото позволяват да се справите дори с най-изтощаващата течаща кашлица.

Едно от условията за употреба на млечна напитка е липсата на отрицателна реакция на организма към пчелните продукти.

Ако след ядене на мед има дразнене по кожата, неразположение, чревно разстройство, незабавно оставете сместа, прибягвайте до друга рецепта.

Приготвяне на напитка срещу кашлица:

 • Сварете висококачествено, високомаслено домашно мляко (200 мл).
 • Извадете от печката, изчакайте малко, добавете мед (25 гр.).
 • Разбъркайте, добавете натриев бикарбонат (10 гр.), парче масло (15-20 гр.).

Изпийте приготвената напитка еднократно.

Ако се лекува дете, се препоръчва да се намали дозировката наполовина. Задължително е да се следи как бебето е реагирало на домашното лекарство – незабавно прекратете лечението, ако се появят тревожни сигнали на малък организъм. Количеството на използваните млечно-содови продукти е не повече от три пъти на ден.

Препоръчва се повишаване на ефективността на лечението за комбиниране на сместа с външни процедури – домашни компреси, втриване.

Инхалации

Ако по някаква причина използването на содови разтвори вътрешно не се препоръчва, можете да го направите по-лесно – използвайте съставите за инхалация. Провеждането на манипулации с пара е разрешено дори за бебета, но при условие на предварително медицинско изследване.

Процедурите с пара влияят на храчките в дихателните пътища – парата разрежда слузта и след това насърчава отхрачването.

Не е необходимо да се ограничаваме само до инхалации на базата на натриев бикарбонат – препоръчително е да се използва интегриран подход.

Комбинацията от парови процедури, приемането на домашни лекарства вътре, разтриването или компресите значително ще ускори възстановяването, ще се отърве от допълнителни прояви на настинка или бронхит.

Раздразнението в гърлото, болката в дихателните пътища, които се появяват с пристъпи на кашлица, бързо изчезват.