Повишени нива на радиоактивност са открити в Северна Европа този месец. Холандски представители заявиха, че потенциалният източник може да е Западна Русия, а пробивът да е от повреда на горивен елемент в атомна електроцентрала.

Финландските, норвежките и шведските наблюдатели за радиационна и ядрена безопасност коментираха, че тази седмица са забелязали малки количества радиоактивни изотопи в някои части на Финландия, Южна Скандинавия и Арктика.

Шведската агенция за радиационна безопасност коментира днес, че “не е възможно да се потвърди какъв може да бъде източникът на повишените нива” на радиоактивността. Или откъде облаците, съдържащи радиоактивни изотопи, за които се предполагат, че духат над небето на север произхождат. Финландия и Норвегия също не спекулират с потенциален източник.

Руската информационна агенция ТАСС обаче съобщи, позовавайки се на говорител на държавния ядрен оператор Росенергоатом,  че двете електроцентрали в Северозападна Русия не са съобщили за каквито и да е проблеми.

Централата край Санкт Петербург и заводът “Кола” в близост до северния град Мурманск “работят нормално, като нивата на радиация са в рамките на допустимото”, съобщава ТАСС.

Холандия обвинява Русия

Националният институт за обществено здраве и околна среда в Холандия заяви , че анализира данни и „ изчисленията показват, че радионуклидите (радиоактивни изотопи) идват от посоката на Западна Русия“.

„Радионуклидите са изкуствени, тоест са създадени от човека. Съставът на нуклидите може да показва повреда на горивен елемент в атомна електроцентрала “, коментира от Института и добавят, че „конкретно местоположение на източника не може да бъде идентифицирано поради ограничения брой измервания “.

Изпълнителният секретар Ласина Зербо от Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрени изпитания написа в Туитър, че сензорите за наблюдение на радиационното наблюдение на организацията в Швеция откриват леко увеличение на няколко безобидни изотопа в северозападното европейско въздушно пространство.

Неназваният говорител на Росатоменерго заяви пред ТАСС , че нивата на радиация в електроцентралите в Ленинград и Кола и техните околни райони „са останали непроменени през юни и в момента не се наблюдават промени“.

„И двете станции работят в нормален режим. Не е имало оплаквания за работата на оборудването “, цитира ТАСС. „Не са съобщени инциденти, свързани с изпускането на радионуклиди извън структурите за ограничаване на съдържанието.“