Електрическите скутери са леки, практични, лесни за каране и в някои случаи с тях се придвижвате дори по-бързо от колата си. Въпреки че звучат толкова перфектно, те имат някои минуси, включително цената. Тази статия трябва да ви помогне да решите дали да купите електрически скутер или не.

Електрическите скутери са много ефективен начин за придвижване през града. Можете да избегнете задръствания, цената е много по-малка, отколкото за автомобил или мотоциклет и е забавно.

Те са проектирани по същия начин, по който е проектиран мотоциклетът, и  се предлагат в различни форми: от такива, които имат седалка, до такива, които нямат, и стоите на тях.  

Първият наличен в търговската мрежа електрически скутер е произведен от Peugeot и носи името Scoot’Elec. Историята на електрическите скутери е по-дълга, отколкото може би си мислите, и датира от 1895 г., когато е представен първият патент.

По-късно, през 1919 г., е направен първият прототип на електрически скутер. Сега имаме на разположение всякакви модели, някои под 22 килограма, с обхват от 8-100 километра и скорост до 80 км/ч.

Как да се върнем към електрическите скутери?

Електрическите скутери са стари изобретения, така че защо да се връщаме към тях? Не са ли колите и общественият транспорт достатъчно бързи и евтини? 

Кола

Колата е чудесна за дълги разстояния, но много лоша за градове и претъпкани места. Повечето автомобили заемат много място и е трудно да се намери място за паркиране.

Минуси от колите в града:

  • бавни са – задръствания (тази причина трябва да е достатъчна)
  • замърсяване
  • заемат много място
  • Трудно е да се намери място за паркиране.

Публичен транспорт

Общественият транспорт може да бъде чудесен вариант в многолюдни градове и може да е по-добър от самия автомобил. Повечето градове имат специални платна за автобуси и улични железници, така че можете да стигнете до вашата дестинация по-бързо, отколкото бихте го направили с конвенционален автомобил.

Но има и някои минуси на обществения транспорт:

Трябва да синхронизирате графика си с този на градския транспорт;

В повечето случаи ще трябва да ходите малко, за да стигнете до него.

Мотори

Традиционните велосипеди предлагат голямо предимство пред електрическите скутери. Тъй като прекараваме почти цял ден в седнало положение, правейки малко упражнения, те могат да подобрят здравето ни и да ни поддържат в добро настроение. Ако можете да направите някои упражнения по пътя към работата, би било чудесно, нали? Е, ако имате над 5-10 километра до работата и нямате невероятни гени, често ще пристигате да работите малко потни.

Електрическите скутери също решават този проблем, тъй като почти не се полагат усилия. Ще пристигнете до местоназначението си свежи, което в някои случаи може да бъде огромно предимство пред моторите. Ако работата ви включва носенето на костюм, би било трудно да се движите лесно с мотор.

Електрическите скутери могат да решат този проблем по два начина. 

Нека си представим, че работите в претъпкана зона на града. Ще прекарате много време в задръствания, трудно ще намерите място за паркиране наблизо и т.н. Ако имате електрически скутер, вашият проблем може да бъде решен. Просто шофирайте до близка точка, която не е претъпкана близо до работата ви. След това извадете електрическия скутер от багажника си и го карайте през последните 1 или 2 километра.

По този начин можете да избегнете задръстването и проблема с мястото за паркиране.

Можете също така да ги използвате за пълно шофиране до работа или училище, но има някои ограничения по отношение на това. Първото ограничение е обхватът на батерията. Ако имате повече от 6-10 километра за работа, ще ви трябва по-скъпа тротинетка. Причината е, че батерията е най-скъпата част от превозното средство и се нуждаете от добра батерия, за да достигнете обхват над 20 километра. Ако обаче можете да заредите скутера си, когато работите или в училище, можете да постигнете такъв обсег.

В миналото скутерите са работили на бензин (бензин), но сега те се задвижват предимно от батерии, създавайки по-малко шум и по-голяма енергийна ефективност и се нуждаят от далеч по-малко поддръжка от техните предшественици.

 

Плюсове на електрическите тротинетки:

Леки и практични

Електрическите скутери са направени така, че да са леки и практични. Можете да вземете електрически скутери под 12 килограма. Ако получите сгъваем електрически скутер, ще видите, че е много практичен. Можете да го сгънете и разгънете за 3 секунди и той ще се побере под бюрото ви. Можете да го вземете със себе си на работа или училище и не е нужно да го оставяте навън.

Това е основното предимство на сгъваемия електрически скутер пред традиционния мотор или електрически мотор. 

Не се нуждаете от много поддръжка

Електрическият скутер не се нуждае от много поддръжка, всъщност почти няма такава. Трябва да се уверите, че винтовете са затегнати правилно веднъж месечно и да го смажете, ако е необходимо. Но това е всичко, освен ако някои части не се счупят. Според мен, ако инвестирате в висококачествен електрически скутер, частите са надеждни. Дори да се наложи да смените колело, осветление, гума или счупен калник, това не е нищо в сравнение с разходите за притежаване на автомобил.

Автомобилите изискват много поддръжка, но обикновено изчисляваме само цената на бензина. Грешка! Автомобилите включват смяна на масло, гуми, накладки, горивни филтри и фиксиране на счупени части. Всичко това може да повиши цената на километър, защото авточастите са скъпи и не е лесно да ги смените сами.

Можете да получите приличен скутер за пътуването си за около 600-900 лв.  Ако го използвате, за да замествате 5-километровия си път с кола, за да работите всеки ден, ще спестите около 500 лева на година само от гориво. Тук не са включени паркирането, цената на колата ви и т.н.

Удобни

Обсъдихме леките и практични аспекти на сгъваемия скутер, но има още едно огромно предимство. Можете да се захванете за работа, без да сте се изпотили. Сравнено с колелото, не е нужно да въртите никакви педали, вследствие на което да сменявате ризата си и т.н.

Може да не ви повлияе директно, но ако всички използваме електрически средства за транспорт, това ще доведе до по-чист въздух и околна среда. Автомобили, мотоциклети и неелектрически скутери замърсяват въздуха и това се наблюдава в многолюдни градове. Качеството на въздуха е много ниско.