Открийте най-добрите начини да вкарате домашните си любимци в играта.

Играта с котките не е само забавление, те е необходима, за да помогнете на вашето бебе с умствено и физическо развитие, както и да подобрите неговата координация и социални умения.

Защо е толкова важно да си играеш с котката?

Котетата са родени с мощни инстинкти, които им помагат да оцелеят в природата. Въпреки това, домашните котета, на които може би никога няма да се наложи да разчитат на тези инстинкти по време на истински лов, ги използват в играта. Игралното време често дава на тези инстинкти изход под формата на преследване, скачане и улавяне на „плячка“, като играчка във формата на мишка, или други подобни.

Игри за котенца

Котенцата обичат да тичат и да се катерят, крият се и скачат, затова се опитайте да включите тези действия в игрите, които играете. Ето няколко идеи:

Използвайте играчки с пера, играчки с форма на въдица и лазерни указатели за улов и преследване на игри (никога не насочвайте лазера в очите на животното и винаги оставяйте бебето да хване играчката в края на играта).

Купете си структура за катерене, за да помогнете на вашето коте да развие баланс и мобилност.

Поставете нокътник, за да задоволите естествения инстинкт на котето да изостря ноктите му, това също ще попречи да съсипе мебелите ви.

Използвайте играчки, които вашето коте може да счита за плячка, за да може да усъвършенства техниката си за скачане.

Популярни играчки за котки:

Малките котенца обичат играчките колкото децата. Ето някои от най-популярните играчки за тях:

Плюшени мишки и топки: те са забавни, могат да бъдат преследвани и пренасяни. Уверете се, че играчките, които давате на котето, са специално обособени за животни, за да намалите риска от задушаване.

Кутии за пъзели: Тези играчки са предназначени да стимулират любопитството на вашата котка и умствената й острота. Лакомството вътре ще даде на котето допълнителен стимул за игра.

Прежда и панделки: тези играчки събуждат естественото желание на котето да гони и да се мята. Внимавайте с преждата и панделките, тъй като те могат да се заплитат около шията на котето, а ако влязат вътре, те могат да причинят запушване в червата.

Картонени кутии, тунели и хартиени торбички: чудесно за игра на криеница! Избягвайте пластмасовите торбички, които могат да причинят удушване.

Внимание: Не използвайте собствените си пръсти като играчка. Забраната за такива игри в ранна възраст няма да позволи на котето да формира навик, който може да се превърне в драскотини за вас, когато порасне. Ако вашето коте започне да проявява агресия към вас – например да се скрие и да ви нападне, когато минавате покрай него, не му отвръщайте и не се опитвайте да го разсеете с играчка.

Кога да си играете с котето

Котетата често са най-активни рано сутрин, както и вечер, което прави тези периоди идеалното време за игра. Използвайте любимата си играчка и организирайте игри с продължителност от 10 до 15 минути няколко пъти на ден, това ще бъде достатъчно за котето да се наслаждава да учи у дома, да играе или да спи самостоятелно през останалото време.

Игри с коте: кое е препоръчително и кое-не

Препоръчително:

Играйте с котето няколко пъти на ден в продължение на 10-15 минути, това ще бъде достатъчно.

Оставете котето да вземе играчката в края на всяка игра, за да задоволи своя инстинкт на ловеца.

Осигурете на вашето бебе разнообразие от играчки, особено такива, които са с форма на плячка (като мишка, например).

Невъзможно е:

Никога не използвайте пръстите или пръстите на краката като играчка, тъй като в този случай котето може да развие лош навик, което да доведе до драскотини за вас.

Никога не удряйте и не крещете на котето си, когато то ухапе или лази. Ще го накара да се страхува от теб.

Никога не принуждавайте бебето си да играе или тренира. Някои котенца обичат да играят по-малко, други повече. Намерете правилния баланс за вашия домашен любимец.

Обучението на коте в приятелска игра не само ще помогне на вас и вашето семейство да избегнете болезнени драскотини, но и ще ви позволи да развиете социални умения, рефлекси и координация на бебето. Направете сесиите си за игра кратки и положителни и вашето коте ще се превърне в щастлива и здрава котка.

Освен забавление за вашия домашен любимец, игрите са изключително полезни и за цялото семейство! Забавлявайте се заедно!