Цигарите с намалено съдържание на никотин помагат много за отказване от тютюнопушенето. Метод, експериментиран от група изследователи от Университета в Питсбърг, може да ни покаже нов начин за борба с тютюнопушенето. Изследването, публикувано в The New England Journal of Medicine, разглежда 840 пушачи, които са консумирали само леки цигари в продължение на 6 седмици. “Ако традиционният продукт съдържа 15,8 милиграма никотин – казват изследователите – намалявайки количеството до 2,4 милиграма, зависимостта намалява”.

Преди теста пациентите, участващи в експеримента, пушеха по 21 цигари на ден, а след няколко дни лечение с „изсветления“ продукт средната стойност спадна до 16. Една от първите стъпки за отказване от тютюневите изделия е именно изборът на по- лек тип цигари. Американските експерти са убедени, че са намерили лечение, което функционира при всички възрастови групи. След един месец лечение 35% от доброволците предпочетоха „лекия“ продукт, предлаган от изследователската група, като избраха да се сбогуват с тютюнопушенето.

Как цигарените изделия с намален никотин помагат за пълното им отказване?

Всъщнос количеството никотин, което се съдържа в тях е подобно на това на традиционните продукти, но се основават на система, която, за да пусне дима навън, затруднява вдишването на веществото. „Повече проучвания показват, че с течение на времето с този тип продукти пушачите са успели да вдишат достатъчно никотин. Те трябваше да вдишват по-дълбоко и по-често – обяснява Норман Еделман от Американската асоциация на белите дробове и сред авторите на изследването – За да помогнем на пациентите, трябва да намалим количеството на никотина в тютюна.

По този начин „поривът“ преминава и не увеличава броя на консумираните цигари. “  Цигарите, които използвахме, съдържат малко никотин и затова дори ако вдишването е дълбоко, те са по-малко вредни – обяснява Ерик Дони от Университета в Питсбърг, разработващ експеримента. Това е различен подход и това може да помогне по сериозен начин за борба със зависимостта.

” Изследователите установили, че ако тютюнът е бил опакован с 85% по-малко никотин, след известно време консумацията на цигари намалява с 25%. След 6 седмици тестове, повечето от участниците са решили да се откажат от тютюнопушенето. Първа стъпка за намаляване на тютюнопушенето. Това е най-голямото проучване, проведено някога върху цигари с намалено съдържание на никотин и Администрацията по храните и лекарствата го нарече “научна основа” за намаляване на тютюнопушенето.

Какви са законовите новости по света, свързани с тютюнопушенето?

„Вярваме, че тези данни с течение на времето трябва да доведат до политика за намаляване на никотина, съдържащ се в цигарите“, заключават Майкъл Фиоре и Тимоти Бейкър от Университета на Уисконсинската школа по медицина и обществено здраве. Еделман, автор на изследването, смята, че е малко вероятно изследванията скоро да наложат нови правила за търговията с цигари, не на последно място, защото проучването е продължило само 6 седмици и са ангажирани твърде много интереси. „Трябва да се помни, че дори цигарите да са леки, те все още са вредни. По-добре би било напълно да се откажете от пушенето“- допълва Еделман.

Едно от най- сериозните заболявяния, които цигарите и техният дим причиняват е рак на белия дроб. Експертите посочват, че не никотинът създава здравословни проблеми, но рискът е свързан с производни на тютюневите изгаряния. Пушенето на цигари е признато за най-важният рисков фактор за рак на белия дроб. Вероятността да го развиете е 14 пъти по-голяма при пушачите на цигари, отколкото при непушачите. Увеличете до 20 пъти при тези, които консумират над 20 цигари на ден. В Италия тютюневите изделия са отговорни за над 9 от 10 смъртни случая от рак на белия дроб. А пушенето втора употреба е свързано с увеличаване на вероятността от развитие на тази неоплазма с приблизително 30%. От днес в Англия и на Уелс започна забраната за пушене на автомобили в присъствието на непълнолетни, правило, което скоро може да влезе в сила и в Италия!

Новостта е предвидена от законодателното постановление за транспониране на директивата на ЕС за тютюневите изделия, което трябва да бъде разгледано от Министерския съвет до средата на октомври. Но декретът за транспониране ще донесе и други важни иновации с цел да се възпира консумацията на цигари, особено от младите хора. Сред иновациите има правилото, което предвижда, че върху опаковките на цигари пространството, посветено на предупрежденията срещу тютюнопушенето, е равно на 65% от пакета. Санкциите срещу забраната за продажба на непълнолетни също ще бъдат затегнати, до предвиждане на търговец на дребно да отнеме лиценза за дейността. Има и забрана за онлайн продажби на тютюневи изделия.