Много хора са изправени пред етични решения относно ежедневието си в резултат на коронавируса. Етикът Ли Макинтайър се намеси, за да помогне за предоставянето на съвети относно моралните дилеми, пред които сме изправени.

-Аз се грижа за бездомните котки отвън, като им давам храна. В момента те могат да имат по-големи затруднения с намирането на храна, тъй като ресторантите и кафенетата са затворени. Не знам дали имам COVID-19 или не. Но нека кажем, че го направих: Би ли било добре да изляза и пак да ги храня? Нося маска и наблюдавам социално дистанциране. – Беррин К., Турция

-Поздравявам Ви, че мислите за други хора – както човешки, така и по друг начин по време на изпитанието-COVID-19. В различните си трудове за правата на животните философът Питър Сингър прави аргумента, че когато се опитваме да изясним най-доброто за най-голям брой – което е централно за утилитаризма – трябва да сме сигурни, че ще включим и благосъстоянието на животните.

-Разбира се, има и друга гледна точка към позицията му. Ако се грижим за животните, това е, защото вярваме, че имаме задължение към тях, или е само благотворителност? Ако е първото, означава ли, че мога да се откажа от някои свои собствени „принципи” – мярката за щастие на утилитаристите – в интерес на животните? И това означава ли, че животните са равни с мен?

Сингър казва „да“ – задължение е да се счита, че хуманното отношение към животните е равно на собственото, а дебатът в етиката продължава.

-За Вашата собствена ситуация, независимо дали е мотивирана от чувство за дълг или просто добро сърце, не виждам нищо лошо да храните околните котки, когато нормалните им хранителни източници са пресъхнали. Точно както много хора днес приемат в домовете си кучета или котки, които може да нямат дом през цялата пандемия, вие се грижите за диви животни, които също се нуждаят от помощ.

Не съм много сигурен как COVID-19 фигурира в това. Дори и да сте били заразни, коя е Вашата особена грижа? Че ще заразите котките? Това не е безпочвено. Сега има някои доказателства – потвърдени от САЩ. Центрове за контрол и превенция на заболяванията – за предаване от човек на животни.Ако, от друга страна, се притеснявате за други хора, има допълнителни начини за намаляване на риска, като например да изберете в кой час да излезете, къде да оставите храната и т.н.

Каквато и да е загрижеността Ви, бих казал да продължите да следвате указанията за носене на маска и социално дистанциране, за да сведете до минимум риска както за себе си, така и за другите, животни или хора. След като направите това, съвестта Ви може да бъде чиста. Както вече демонстрирахте чрез въпроса си, топло сърце не трябва да предупреждава благоразумието.