Не е късно да се отучите от вредния навик да консумирате неполезни за организма храни. Ето списък с десет често срещани навика, за които може би не осъзнавате, че оказват натиск върху бъбреците ви.

1. Прекаляване с болкоуспокояващите

Лекарствата за болка без рецепта, като НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства), могат да облекчат болките, но могат да навредят на бъбреците, особено ако вече имате бъбречно заболяване. Намалете редовната употреба на НСПВС и никога не превишавайте препоръчаната доза.

2. Злоупотреба със солени храни

Диетите с високо съдържание на сол са с високо съдържание на натрий, което може да повиши кръвното налягане и от своя страна да навреди на бъбреците. Овкусете храната си с билки и подправки вместо сол. С течение на времето може да ви е по-лесно да избегнете използването на добавена сол (натрий) върху храната си.

3. Ядене на преработени храни

Преработените храни са значителни източници на натрий и фосфор. Много хора, които имат бъбречно заболяване, трябва да ограничат фосфора в диетата си. Някои проучвания показват, че високият прием на фосфор от преработени храни при хора без бъбречно заболяване може да навреди на бъбреците и костите им. Опитайте да приемете диета, стимулираща здравословните ви хранителни навици.

4. Не пиете достатъчно вода

Поддържането на добра хидратация помага на бъбреците да изчистят натрия и токсините от тялото. Пиенето на много вода също е един от най-добрите начини да се избегнат болезнени камъни в бъбреците. Тези с бъбречни проблеми или бъбречна недостатъчност може да се наложи да ограничат приема на течности, но за повечето хора пиенето на 1,5 до 2 литра вода на ден е здравословно.

5. Проблеми със съня

Добрата нощна почивка е изключително важна за цялостното ви благосъстояние и, оказва се, бъбреците ви. Бъбречната функция се регулира от цикъла сън-будност, който помага да се координира натоварването на бъбреците в продължение на 24 часа.

6. Ядене на твърде много месо

Животинският протеин генерира големи количества киселина в кръвта, които могат да навредят на бъбреците и да причинят ацидоза – състояние, при което бъбреците не могат да елиминират киселината достатъчно бързо. Протеинът е необходим за растеж, поддържане и възстановяване на всички части на тялото, но вашата диета трябва да бъде добре балансирана с плодове и зеленчуци.

7. Ядене на твърде много храни с високо съдържание на захар

Захарта допринася за затлъстяването, което увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане и диабет, две от водещите причини за бъбречни заболявания. В допълнение към десертите, захарта често се добавя към храни и напитки, които може да не смятате за „сладки“. Избягвайте подправки, зърнени закуски и бял хляб, които са подли източници на преработена захар. Обърнете внимание на съставките, когато купувате пакетирани стоки, за да избегнете добавяне на захар във вашата диета.

8. Тютюнопушене

Разбира се, пушенето не е полезно за белите дробове или сърцето ви. Но знаете ли, че пушенето може да не е полезно и за бъбреците ви? Хората, които пушат, са по-склонни да имат протеин в урината – признак на увреждане на бъбреците.

9. Прекомерна консумация на алкохол

Установено е, че редовното обилно пиене – повече от четири напитки на ден – удвоява риска от хронично бъбречно заболяване. Пушачите, които обилно пият, имат около пет пъти повече шанс да развият хронично бъбречно заболяване, отколкото хората, които не пушат или не пият алкохол.

10. Седейки неподвижно

Седенето за дълги периоди от време вече е свързано с развитието на бъбречни заболявания. Въпреки че изследователите все още не знаят защо или как заседналото време или физическата активност влияят пряко върху здравето на бъбреците, известно е, че по-голямата физическа активност е свързана с подобрено кръвно налягане и метаболизъм на глюкозата, и двата важни фактора за здравето на бъбреците.