Ако сте дете на 90-те години, има някои неща, които несъмнено ще запомните като опори на десетилетието: Майкъл Джордан, Power Rangers, Backstreet Boys … списъкът продължава и продължава. А що се отнася до детските звезди от 90-те години, една царува над всички останали – Маколи Кълкин. След като стартира в края на 80-те във филми като ,,чичо Бък,, , Кълкин удари с пробивното си изпълнение във ваканционната класика от 1990 г., Home Alone. Филмът беше най- успешният за годината, а неговото изпълнение като Кевин Маккалистър спечели на Кълкин едновременно номинация за „Златен глобус“ и награда за млад артист, което го изстрелва в непосредствена известност.

Но какво се случи с хлапето с най-известното лице на земята? Какво прави един актьор, когато най-успешната му роля, тази, която определя кариерата му, идва на десетгодишна възраст? Е, предстои да открием истинската причина, защо Макали Кълкин изчезна от Холивуд.

Home alone

В годините след излизането на Home Alone, Кълкин остана много зает в Холивуд. Годината 1991 Кълкин затвърди уменията си, когато участва в анимационния сериал “Wish Kid” в събота сутрин, който беше домакин на Saturday Night Live, излезе в музикалния клип на “Черно или бяло” на Майкъл Джексън и участва в успешния филм My Girl. Но след като репресира ролята на Кевин Маккалистър в „Home Alone 2: Изгубен в Ню Йорк“ от 1992 г. и играещ злодей в трилъра „Добрият син“ през 1993 г., кариерата на Кълкин претърпя голям спад.

През 1994 г. Кълкин участва в „Първи дори с татко“ с Тед Дансън, и семейния филм Richie Rich. Тази година беше предназначена да бъде годината на Маколи Кълкин, но и трите филма, бомбардирани в касата, силно унищожават перспективите за кариерата на актьорите на зряла възраст на 14 години.

След този низ от по-малко попадения, Кълкин спря да действа изцяло, като се отказа от бласкавия свят на детска звезда, за да опита да живее малко нормален живот … е, какъв нормален живот, който можеш да имаш, когато мнозинството от Америка знае кой си. Според People, Кълкин „не можел да върви по улицата“, защото „хората го гледали по начин, който не биха гледали и възрастен“. Това неочаквано излизане от индустрията дойде в труден момент от личния му живот, тъй като през 1995 г. родителите му решават да се разделят, което води до абсолютно порочна битка за попечителство над Кълкин и шестимата му братя и сестри. Майката на Кълкин – Патриция, подаде пълно попечителство над децата и оттогава Кълкин е отчужден от баща си.

По време на интервю с Елън Дегенерес, Кълкин споменава и какво е да навършиш 18 години, а абсолютният поток от пари идва от успешните му детски дни. Както каза той, “имах чувството, че някое дете е работило наистина, наистина много трудно и наследих всичките му пари. Това ми позволява да се отнасям към всичко като към хоби. В днешно време не правя нищо за вечерята си.” Въпреки че всички тези пари в домашни условия хранеха Кълкин цял живот, той също откри колко е трудно да пробиеш обратно в Холивуд, след като си тръгнеш.

Той се връща към актьорството с катастрофални резултати

След като се появи като незрял адвокат за развод в популярния ситком на NBC Will & Grace, Кълкин се завърна на големия екран през 2003 г. в биографичната драма Party Monster. Филмът разказва историята на възхода и падението на Майкъл Алиг, основател и ръководител на Club Kids, група млади хора от клубовете в Ню Йорк, които се превърнаха в културно явление през края на 80-те и началото на 90-те. В крайна сметка Алиг би излежал почти 17 години затвор за убийство.

Критиците озлобиха картината, като филмът натрупа мрачен резултат от 29 процента на Rotten Tomatoes. Майкъл О ‘Съливан от „Вашингтон Поуст” имаше особено отношение към филма, казвайки: “Психологизирането в Party Monster никога не излиза по-дълбоко от това, което може да излезете от д-р Фил в лош ден”. Холивуд едва ли се интересува от критични проблеми, ако филмът е пари, уви, Party Monster се бори да спечели само 740 000 долара.

Маколи Кълкин се спасява!

Търсейки нов проект след разочарованието на Party Monster, Кълкин резервира поддържаща част в Saved! Там играе нехристиянски ученик в инвалидна количка в консервативна християнска гимназия. Противоречивият филм следва тийнейджърка, изиграна от Джена Малоун, която спи с гаджето си и губи девствеността си в опит да го „излекува“, че е гей. В резултат на заблудения й опит в хомеопатичната медицина тя забременява.

Маколи Кълкин просто живее живота си

Честно казано Маколи Кълкин изглежда доволен да живее живота си най-вече извън светлините на прожекторите, като се мотае в Париж, където прави каквото иска. През 2018 г. той каза, че му е трудно да живее нормален живот, тъй като е разпознат навсякъде, където ходи, а феновете на улицата винаги искат той да пресъздаде известния си „викащ“ поглед от „Home Alone“. Той продължава да се забавлява с детската си слава, включително и в края на 2018 г. в резултат на онлайн анкета за Bunny Ears, променя средното си име от “Carson” на “Macaulay Culkin”. (Да, той промени името си от Macaulay Carson Culkin на Macaulay Macaulay Culkin Culkin, защото интернет смяташе, че е смешно.)