Приблизително 13,5 милиона души по света приемат опиоиди (подобни на опиум вещества), включително 9,2 милиона, които употребяват хероин.

Откъде идва хероинът

През 2007 г. 93% от световната доставка на опиум идва от Афганистан. (Опиумът е суровината за снабдяване с хероин.) Общата му стойност на износа е била около 4 милиарда долара, от които почти три четвърти са отишли ​​за трафикантите. Около една четвърт отиде при афганистански опиум производители.

Националното проучване за употребата на наркотици и здравето през 2007 г. отчете 153 000 настоящи потребители на хероин в САЩ през 2007 г. Други оценки дават цифри до 900 000.
Опиати, главно хероин, са били замесени в четири от всеки пет смъртни случая, свързани с наркотици в Европа, според доклад от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите от 2008 г.

Опиатите, главно хероинът, представляват 18% от приетите за лечение на наркотици и алкохол в САЩ.

Лично

„От деня, в който започнах да използвам, никога не спрях. В рамките на една седмица преминах от шмъркане на хероин до венозното му приложение. В рамките на един месец се пристрастих и похарчих всичките си пари. Продавах всичко ценно, което притежавах и в крайна сметка всичко, което притежаваше майка ми. В рамките на една година бях загубил всичко.

„Продадох колата си, загубих работата си, бях изхвърлен от къщата на майка ми, имам 25 000 долара дълг по кредитна карта и живея по улиците на Камдън, Ню Джърси. Лъгах, крадях, изневерих.

„Бях изнасилен, пребит, ограбен, арестуван, бездомник, болен и отчаян. Знаех, че никой не може да води такъв начин на живот толкова дълго и знаех, че смъртта е предстояща. Ако не друго, смъртта беше по-добра от живота като наркоман. ”

Това е потресаващата световна статиктика в резюмиран вариант и няколко кратки лични истории.