Въпреки факта, че сега е лесно да се снабдите с всякакви съвременни средство срещу домашни паразити, в борбата срещу тях първо трябва да се придържате към изпробван подход. Трябва да започнете с елиминирането на причините за появата им и след това да изберете подходящия инструмент, а алтернативните методи срещу неканени гости също могат да бъдат доста ефективни.

 Причини за появата на насекоми и по-точно хлебарки

Дори най-доброто средство срещу паразити няма да помогне да се отървете от хлебарки завинаги, ако причините за появата им не бъдат елиминирани. Хората не мислят, че самите те създават благоприятни условия за живот у дома, когато:

 • рядко почистване в кухнята;
 • оставяне на немити съдове в мивката;
 • влажността се разрежда във ваната;
 • непочистени трохи на масата за хранене;
 • оставянето на зърнени храни отворени;
 • съхранение и съхраняване на боклука за дълго време в отворена торба.

Най-често хлебарките започват в жилищни сгради, където улей за боклук е запушен или някой от съседите не се натоварва особено с почистването. Следователно проблемът може да е по-голям и извън обхвата на един апартамент и дори перфектната чистота няма да помогне за решаването на проблема.

Добре е, ако всички съседи се съгласят да извършат дезинфекция в апартаменти и мазета и ще продължат да поддържат чистота. Подобно сближаване обаче не е често срещано, така че в повечето случаи ще се наложи да защитите дома си сами от гнусни малки имигранти. Необходимо е внимателно да инспектирате апартамента за пукнатини, да ги елиминирате, да поставите мрежите на вентилационните тръби.

В идеалния случай е по-добре да се извърши генерално почистване на апартамента и след това вече следвайте прости превантивни мерки. Те са следните:

 • поддържайте чистота, почистете веднага след хранене, мийте съдове, избършете излишната вода;
 • използвайте устройства за плътно съхранение на продукти;
 • направете специална кофа с капак за боклук.

Поддържането на чистота срещу хлебарки със сигурност ще помогне, но не веднага. За щастие има и други ефективни и бързи начини за борба, които не оставят на насекомите втори шанс.

Кои са начините, които да изпробвате срещу нежеланите посетители в домовете си

Хората могат да забележат нашествие на хлебарки навсякъде: малки черни точки на пода и тапети не могат да бъдат объркани с нищо. Най-бързият ефект в борбата срещу тях се постига след посещението на професионалисти от службата за борба с вредителите. Хлебарки ще изчезнат веднага и без следа. Съществуват обаче по-малко скъпи методи, които дават добър резултат. Те могат да бъдат разделени на няколко вида:

 1. Използването на народни средства.
 2. Използването на химически инсектициди от различни видове, одобрени за домашна употреба.
 3. Унищожаване на остатъци от насекоми с помощта на капани (домашно приготвени).
 4. Замразяване

Най-ефективният начин за физическо елиминиране на хлебарки е тяхното замразяване. Методът е интересен с това, че не изисква финансови разходи и специални устройства, той е безвреден за хората и домашните любимци. Идеята е да се създаде температура в стаята, под -5 градуса, и да се държи през целия ден. След 8-10 часа такова охлаждане всички хлебарки ще загинат, тъй като не могат да издържат на замръзване. Няма да има следа дори от яйцата им.

Методът на замразяване е добър, но има ограничения. Приложима е само през зимния период по време на силен студ, когато температурата извън прозореца не се повишава през целия ден над -10 градуса. Преди да замръзнете, трябва да се погрижите за отоплителните батерии или да ги изключите напълно. Другият вариант е да ги увиете с няколко одеяла. Ако водата в батерията замръзне, тя може да се спука.

Модерни, изпробвани и работещи химикали срещу хлебарки

Ако наистина голям брой хлебарки обитават дома, химическите инсектициди не могат да се отхвърлят. За щастие на пазара има толкова богат избор, че всеки ще намери лекарство за съответния бюджет. Основното е да се спазват мерките за безопасност при прилагането им, стриктно да се следват инструкциите, да се използват предпазни средства (маска и ръкавици), да се предпазват децата и животните от тяхното въздействие.

 1. Аерозолни инсектициди и димни бомби. Най-известните марки: Raptor, Raid, Dichlofos, Combat, Get. Действат бързо, лесни са за употреба, продуктът се пръска във въздуха, особено в близост до местообитанията на хлебарки, помещението се затваря и се съхранява за няколко часа. След това помещението може да се проветри и мокро почисти. По-добре е да започнете с кухнята, тъй като винаги има най-голямата концентрация на мустакирани съквартиранти.
 2. Гелове, суспензии, токсични пасти. Печати: Global, Combat, Delta zone, Brownie, Fas, Sturm. Този клас инсектициди е по-евтин от аерозолите, но ефектът може да се очаква само след няколко дни. В същото време рискът от отравяне на някого от домакинството е по-малък, капките се прилагат по посока на усамотени места, където обичат да се появяват хлебарки.

Народни средства за борба срещу насекомите

Използването на токсични химикали срещу хлебарки не винаги е възможно, особено ако в къщата има малки деца или домашни любимци. Дори линиите от пастелите могат да бъдат потенциално опасни, тъй като не са скрити, защото отровата може да попадне в устата на любопитно дете. Затова мнозина предпочитат безопасни, според тях, и изпитани във времето народни методи.

Забелязва се, че някои вещества с остра миризма могат да възпират нежеланите гости. Хлебарки няма да се движат из кухнята през нощта в търсене на храна, ако:

 • когато миете пода, добавяте амоняк във водата;
 • разстилате цитрусови кори  (от портокал, лимон, ябълка, киви и т.н) в близост до любимото им местообитание (боклук, маса, мивка).

Заедно с миризливи вещества можете да използвате домашни примамки. Магазините предлагат богат избор от готови устройства, лепилни ленти, но в домашни условия може да се направи обикновен капан за паразити. Подходящ е обикновен буркан или бутилка с отрязана шийка, в която можете да поставите парче застояло месо с миризма като стръв. Стените на консервата се смазват с масло, мазнина или вазелин, следователно, когато стигнат до миризмата, насекомите няма да могат да се измъкнат.

Борна киселина на прах, която може да се получи в аптеката, е най-известното народно лекарство срещу хлебарки. Това вещество е изключително вредно за тях, докато за хората не е опасно. Частиците от бор на прах моментално отровят неканени насекоми, просто трябва да ги нахраните. За да направите това, смесете го в картофено пюре или каша от яйчни жълтъци, след това разточете топките и ги подредете на места на натрупването им. Можете дори да добавите разтвор на борна киселина в чинийка, оставена за една нощ с вода.

При голяма популация от хлебарки, живеещи в апартамента, народните методи не са много ефективни. Но те са подходящи за унищожаване на останалите индивиди след голямо преследване с инсектициди.