Ограниченията за движение, насочени към спиране на разпространението на коронавирус, могат да направят насилието в домовете по-често, по-тежко и по-опасно.

Защо насилието над жени ескалира

Добавете поредната криза на общественото здраве към тежките последствия на новия коронавирус: Данните от нарастването показват, че домашната злоупотреба действа като опортюнистична инфекция, процъфтяваща в условията, създадени от пандемията.

Имаше всички основания да се смята, че ограниченията, наложени за да се предотврати разпространението на вируса, биха имали подобен ефект, заяви Мариана Хестър, социолог от университета в Бристол, която изучава злоупотреби. Домашното насилие нараства винаги, когато семействата прекарват повече време заедно, като коледните и летните ваканции, каза тя.

Сега, когато семействата са затворени по целия свят, горещите линии се запалват с доклади за злоупотреби, оставяйки правителствата да се опитват да се справят с криза, която според експертите е трябвало да  се предвиди.

Организацията на обединените нации призова за спешни действия за борба със световния скок в домашното насилие. „Призовавам всички правителства да поставят на първо място безопасността на жените, когато реагират на пандемията“, написа генералният секретар Антонио Гутерес в Twitter.

Но правителствата до голяма степен не успяха да се подготвят за начина, по който новите мерки за обществено здраве ще създадат възможности за насилниците да тероризират жертвите си. Сега мнозина се надпреварват да предлагат услуги на застрашените.

Но, както при реакцията на самия вирус, забавянето означава, че може да е настъпила непоправима вреда.

Какво се случва в целия свят

Сега ще ви разкажем лична история, изповядана ни от Леле. Тя е една от многото жертви на домашно насилие по света…

Тъй като градовете в Китай се заключиха, 26-годишна жена на име Леле се оказа оплетена във все повече спорове със съпруга си, с когото сега трябваше да прекарва всеки час в дома им в провинция Анхуи, в източен Китай.

На 1 март, докато Леле държеше 11-месечната си дъщеря, съпругът й започнал да я бие с висок стол. Не е сигурна колко пъти той я е ударил. В крайна сметка, казва тя, единият й крак загубил усещане и тя паднала на земята, все още държейки бебето на ръце.

Снимка, която тя направи след инцидента, показва високия стол, лежащ на пода на парчета, два от металните му крака, които са откъснати – доказателство за силата, с която съпругът й е удрял. Друго изображение документира нараняванията на Леле: Почти всеки сантиметър от подбедрицата й беше покрит със синини, огромен хематом цъфти на левия й прасец.

Леле – пълното й име не се използва за нейната безопасност – каза, че съпругът й я е насилвал през цялата им шестгодишна връзка, но че избухването на Ковид-19 влошило нещата.

Длъжностните лица в САЩ увеличават ограниченията, въпреки че губернаторът на Джорджия забранява мандатите на местните маски на лицето.

Китайският икономически възход от вируса може да бъде трудно да се поддържа.

„По време на епидемията не успяхме да излезем навън и нашите конфликти просто станаха все по-големи и все по-чести“, каза тя. “Всичко беше ясно.”

Данните от целия свят сочат, че домашните злоупотреби процъфтяват в условията, създадени от пандемията.

Тъй като карантината влиза в сила по целия свят, този вид “интимен тероризъм” – термин, който много експерти предпочитат за домашното насилие става все по-популярен.

В Китай, неправителствена организация със седалище в Пекин, посветена на борбата с насилието над жени, наблюдава скок в призивите към своята линия за помощ от началото на февруари, когато правителството затвори градове в провинция Хубей, тогава беше епицентърът на огнището.

Какво се случва в Испания

В Испания спешният номер за домашно насилие получи 18 процента повече обаждания през първите две седмици на блокиране, отколкото в същия период месец по-рано.

„Получаваме няколко много притеснителни обаждания, които ни показват ясно колко интензивно психическо и физическо малтретиране може да се получи, когато хората се държат 24 часа на ден заедно в ограничено пространство“, каза Ана Бела, която създаде фондация сама, за да помага на други жени, след като е преживяла домашно насилие.

Франция

В четвъртък френската полиция отчете общонационален скок от около 30 процента при домашно насилие. Кристоф Кастанер, френският министър на вътрешните работи, заяви, че е помолил служители да бъдат нащрек за злоупотреби.

“Рискът се увеличава поради задържане”, каза той в интервю за френската телевизия.